søndag 21. august 2011

Offentlig vs privat

Hva er egentlig grunnen til at sykepleierforbundet er så skeptiske velferdstjenester på anbud? Er vi redd for at noen faktisk kan være bedre enn oss?

Valgkampen i Oslo kommer nok til å handle mye om offentlig vs privat. 
 
Det bør den i alle fall. 

Da privatisering av for eksempel sykehjem ser ut til å være et hjertebarn for Frp og Høyre. De er skråsikre på at det er bra med private, kommersielle aktører som kan konkurrere med det offentlige. 

Jeg er vel omtrent like skråsikker på at private, kommersielle aktører ikke er en god ide. Nettopp fordi det faktisk er forskjell på menneskser og varer. 

Vi husker vel alle den såkalte Adecco - saken. 

Adecco er en av flere private, kommersielle aktører som driver blandt annet sykehjem i Oslo. Saken gjorde det tydelig hvordan det er mulig å tjene penger på helsetjenester for de private. 

Innsparingene kommer i stor grad av dårlige lønns- arbeids og pensjonsbetingelser for de ansatte, samt utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft. Ansatte som sover i kjelleren og jobber langt ut over lovens bestemmelser.

Til tross for avsløringer som ved Adecco synes det som om Frp og Høyre fortsatt synes det er en god ide med konkurranseutsetting. 

Det synes ikke jeg. 

For meg handler det om at alle skal ha lik tilgang på helsetjenester og at alle ansatte skal ha skikkelige lønn- arbeids og pensjonsbetingelser. 

Noe annet er ikke godt nok. 

Så nei, jeg er ikke redd for at noen kan være bedre enn oss. Jeg er redd for at noen kan være dårligere...og komme unna med det! 



PS! Mer info om konkurranseutsetting, sjekk ut www.velferdsstaten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar